RISKS AND THREATS TO FOOD SAFETY IN THE STATE REGULATION SYSTEM: METHODOLOGICAL DIMENSION

  • Andrii Shynkovych State University of Trade and Economics and Trade
Keywords: food security, state regulation system, risks, threats, methodological dimension, rural development management, sectoral policy, agrarian policy

Abstract

The purpose of the article is to develop and substantiate a new methodological complex multi-modular approach to measuring risks and threats to food security in the system of state regulation, which takes into account new challenges and realities of today. Research methodology. The goal set in the article was achieved using the following research methods: logical generalization and scientific abstraction, structural analysis, analytical method. Findings. The relationship and differences between the concepts of uncertainty, risks, and threats are clarified, the main risks and threats in the state regulation system of Ukraine are revealed, which have a significant impact on food security, and it is emphasized that these risks and threats are interrelated and can reinforce each other. Factors that generate the outlined risks and threats to food security in the system of state regulation in the new realities of today have been identified. Practical value. A new methodological complex multi-modular approach to measuring risks and threats to food safety in the state regulation system has been developed, taking into account new challenges and realities of today, which is based on the following scientific modules: supply chain analysis, scenario analysis, quantitative and qualitative risk analysis. Recommendations for the state regulation system in the context of measuring risks and threats to food security are outlined. This approach contributes to improving resilience and adaptability of national food systems, ensures more effective strategic planning, and allows decision-makers to respond timely and efficiently to emerging threats. Additionally, the proposed methodology integrates cross-sectoral collaboration mechanisms and supports the development of evidence-based policies aimed at ensuring long-term sustainability. It also emphasizes the importance of real-time data monitoring, capacity building, and stakeholder engagement, which are vital for the successful implementation of food security measures under uncertainty and crisis conditions.

References

Гладій М. В., Лузан Ю. Я. Аграрні трансформації та селянські господарства в системі продовольчої безпеки України. Економіка АПК. 2020. № 5. С. 6‒21.

Гудзь О. Є. Розвиток страхування: нові інструменти та методи управління ризиками в цифровій економіці. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2019. № 3 (29). C. 12−19.

Зеліско Н., Маркович Н, Василина О. Оцінка ризиків продовольчої безпеки України в умовах воєнного стану. Аграрна економіка. 2022. Т. 15, № 1-2. С. 3‒8. DOI: https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.01-02.003

Економічна безпека України в умовах довготривалої війни. Експертно-аналітична доповідь. Київ : НІСД, 2024. 71 с. DOI: https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep.2024.08

Каїра Л. Г. Ризики та загрози формування продовольчої безпеки. Проблеми формування продовольчих систем: матеріали круглого столу. Київ : НУХТ, 2021. С. 25–28.

Курман Т. В. Агробізнес та продовольча безпека: загрози та проблеми правового забезпечення в умовах воєнного стану. Аналітично-порівняльне правознавство. 2022. № 3. С. 122–126.

Погорєлова О. В. Визначальні детермінанти сучасних тенденцій формування продовольчого потенціалу. Агросвіт. 2022. № 7–8. C. 36–46.

Попович О. П. Ризики та загрози формування сталого розвитку підприємництва в умовах забезпечення продовольчої безпеки. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2023. Том 8. № 2. С. 254–259.

Сиротюк Г. В. Продовольча безпека – складова економічної безпеки країни: матеріали круглого столу. Львівський НАУ. Львів, 2020. С. 64–67.

Скрипчук П. М., Хоменко А. Є. Концептуальні засади продовольчої безпеки національних економік. Actual problems of international relations. Release 119. Рart I. Київ. 2014. С. 96–106.

Тіхонова Н. О. Продовольча безпека держави: загрози та перспективи. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія Економічні науки. 2014. Випуск 8 ч. 4. С. 46–50.

Hladii, M. V. & Luzan, Yu. Ia. (2020). Ahrarni transformatsii ta selianski hospodarstva v systemi prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Agrarian transformations and peasant farms in the food security system of Ukraine]. Ekonomika APK, 5, 6–21 [in Ukrainian].

Hudz, O. Ie. (2019). Rozvytok strakhuvannia: novi instrumenty ta metody upravlinnia ryzykamy v tsyfrovii ekonomitsi [Insurance Development: New Tools and Methods for Risk Management in the Digital Economy]. Ekonomika. Menedzhment. Biznes, 3 (29), 12−19 [in Ukrainian].

Zelisko, N. I., Markovych, N. M. & Vasylyna, O. R. (2022). Otsinka ryzykiv prodovolchoi bezpeky Ukrainy v umovakh voiennoho stanu [Assessment of food security risks in Ukraine under martial law]. Ahrarna ekonomika. Т. 15, No 1-2. Рр. 3‒8. DOI: https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.01-02.003 [in Ukrainian].

Ekonomichna bezpeka Ukrainy v umovakh dovhotryvaloi viiny [Economic security of Ukraine in the conditions of a long-term war] (2024). Ekspertno-analitychna dopovid. Kyiv. NISD. 71 р. DOI: https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep.2024.08 [in Ukrainian].

Kaira, L. H. (2021). Ryzyky ta zahrozy formuvannia prodovolchoi bezpeky [Risks and threats to food security]. Problemy formuvannia prodovolchykh system: materialy kruhloho stolu, Kyiv: NUKhT, 25–28 [in Ukrainian].

Kurman, T. V. (2022). Ahrobiznes ta prodovolcha bezpeka: zahrozy ta problemy pravovoho zabezpechennia v umovakh voiennoho stanu [Agribusiness and food security: threats and problems of legal support under martial law]. Analitychno-porivnialne pravoznavstvo, 3, 122–126 [in Ukrainian].

Pohorielova, O. V. (2022). Vyznachalni determinanty suchasnykh tendentsii formuvannia prodovolchoho potentsialu [Key determinants of current trends in the formation of food potential]. Ahrosvit, 7–8, 36–46 [in Ukrainian].

Popovych, O. P. (2023). Ryzyky ta zahrozy formuvannia staloho rozvytku pidpryiemnytstva v umovakh zabezpechennia prodovolchoi bezpeky [Risks and threats to the formation of sustainable entrepreneurship development in the context of ensuring food security]. Ukrainskyi zhurnal prykladnoi ekonomiky ta tekhniky, Тоm 8, 2, 254–259. [in Ukrainian]

Syrotiuk, H. V. (2020). Prodovolcha bezpeka – skladova ekonomichnoi bezpeky krainy [Food security is a component of a country's economic security]: materialy kruhloho stolu. Lvivskyi NAU. Lviv. 2020, 64–67 [in Ukrainian].

Skrypchuk, P. M. & Khomenko, A. Ye. (2014). Kontseptualni zasady prodovolchoi bezpeky natsionalnykh ekonomik [Conceptual foundations of food security of national economies]. Actual problems of international relations, rel. 119, part I. Kyiv, Рр. 96–106 [in Ukrainian].

Tikhonova, N. O. (2014). Prodovolcha bezpeka derzhavy: zahrozy ta perspektyvy [Food security of the state: threats and prospects]. Naukovyi visnyk Khersonskoho derzhavnoho universytetu. Seriia Ekonomichni nauky, 8, ch. 4, 46–50 [in Ukrainian].

Article views: 61
PDF Downloads: 18
Published
2025-04-30
How to Cite
Shynkovych, A. (2025). RISKS AND THREATS TO FOOD SAFETY IN THE STATE REGULATION SYSTEM: METHODOLOGICAL DIMENSION. Scientific Bulletin of Poltava University of Economics and Trade. A Series of “Economic Sciences”, (2 (116), 106-111. https://doi.org/10.37734/2409-6873-2025-2-15