ФАКТОРИ УСПІШНОГО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМИ ПРОЄКТАМИ В ГОТЕЛЬНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ

  • С.О. Дудник Полтавський університет економіки і торгівлі
  • А.С. Капліна Полтавський університет економіки і торгівлі
  • Т.В. Капліна Полтавський університет економіки і торгівлі
Ключові слова: інноваційні проєкти, готельний менеджмент, фактори успішності, управління ризиками, інновації, управління персоналом, конкурентоспроможність

Анотація

Мета дослідження – виявити та проаналізувати ключові фактори, що впливають на успішне управління інноваційними проектами в готельному менеджменті, на прикладі світових і українських мережевих готелів. Методика дослідження. Для досягнення мети було застосовано комплекс теоретичних та емпіричних методів, що дозволили всебічно охарактеризувати фактори успішного управління інноваційними проектами у сфері готельного менеджменту. Результати. Визначено комплекс основних факторів, зокрема оцінку ризиків, фінансову підтримку, комунікацію і залучення персоналу, технологічну готовність та створення культури інновацій. Практична значущість дослідження результатів. Використання на практиці запропонованих теоретико-прикладних підходів отриманих результатів для підвищення ефективності управління інноваціями у підприємствах готельного господарства.

Посилання

Accor Group Sustainability Report 2023 [Електронний ресурс]. URL: https://group.accor.com (дата звернення: 04.07.2025).

Accor Launches Mobile Key Technology in Over 500 Hotels. Hospitality Net, 2021. URL: https://www.hospitalitynet.org (дата звернення: 04.07.2025).

Accor's Tech Strategy: Reinventing Guest Experience Post-COVID. PhocusWire, 2021. URL: https://www.phocuswire.com (дата звернення: 04.07.2025).

ALLSAFE Program – Health and Safety Label by Accor. Accor Group, 2020. URL: https://group.accor.com (дата звернення: 04.07.2025).

Bertolazzi A., Micocci F. SOLEH (Sustainable Operation Low-cost Energy for Hotels). IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2023. Vol. 1196. № 1. P. 012009.

Biemans W.G. Innovation and innkeeping. International Journal of Hospitality Management. 1991. Vol. 10(1). P. 3–23. DOI: https://doi.org/10.1016/0278-4319(91)90003-Z.

Cántaro Márquez A.L., Miranda Vásquez G.F., Ángeles Barrantes D. Analysis of Eco-Innovations in Peruvian Accommodation Establishments. Sustainability. 2023. Vol. 15(8). Article ID 6700. DOI: https://doi.org/10.3390/su15086700 (дата звернення: 04.07.2025).

Development of an audit tool for Hotel buildings and the promotion of RUE and RES. XENIOS Project, 2004. URL: https://cordis.europa.eu/project/id/4.1030-C-01-135/it (дата звернення: 04.07.2025).

Digital Transformation in Hospitality: Accor’s Strategy for Resilience and Growth. Accenture, 2021. URL: https://www.accenture.com (дата звернення: 04.07.2025).

Hilton’s Connected Room Expands Globally. Hilton Newsroom, 2022. URL: https://newsroom.hilton.com/ (дата звернення: 04.07.2025).

Homayounfard A., Zaefarian G. Key challenges and opportunities of service innovation processes in technology supplier-service provider partnerships. Journal of Business Research. 2022. Vol. 139. P. 1284–1302. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2021.09.069.

Innovation Lab: Transforming Guest Experience Through Design and Technology. Marriott International, 2021. URL: https://www.marriott.com (дата звернення: 04.07.2025).

Inside Marriott’s Innovation Lab: A Future-Facing Hotel Testing Ground. Skift, 2021. URL: https://skift.com (дата звернення: 04.07.2025).

Marriott International - Key Performance Indicators. Statista, 2022. URL: https://www.statista.com/statistics/ (дата звернення: 04.07.2025).

Marriott’s Innovation Strategy: Enhancing the Hospitality Experience. HVS, 2020. URL: https://hvs.com (дата звернення: 04.07.2025).

Meredith J.R., Mantel S.J. Project Management: A Managerial Approach. 9th ed. Hoboken : Wiley, 2017. 576 p.

Noordzy G., Whitfield R. A Project Lifecycle for New Hotels. ProjectManagement.com, 2020. URL: http://www.projectmanagement.com/articles/304593/ (дата звернення: 04.07.2025).

Reikartz Hotel Group. Офіційний сайт, 2024. URL: https://reikartz.com (дата звернення: 04.07.2025).

Turner J.R. Handbook of Project-Based Management: Leading Strategic Change in Organizations. 3rd ed. New York : McGraw-Hill, 2009. 538 p.

Василенко В.О., Шматько В.Г. Інноваційний менеджмент. Київ : ЦУЛ, Фенікс, 2003.

Гуменюк І.О. Інноваційний розвиток підприємств готельно-ресторанного господарства: теорія і практика. Київ : КНТ, 2020. 268 с.

Гуріна Н.В. Впровадження інноваційного проекту в діяльність підприємства. Збірник наукових праць «Вісник НТУ «ХПІ»: Проблеми та перспективи формування національної гуманітарно-технічної еліти. 2010. URL: http://www.kpi.kharkov.ua/archive/ (дата звернення: 04.07.2025).

Деяк Б.С., Кушнір Н.О. Світова готельно-ресторанна індустрія в умовах міжнародної конкуренції. Ефективна економіка. 2022. № 12. DOI: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2022.12.54 (дата звернення: 04.07.2025).

Дуброва Т. Готельний бізнес: стратегія розвитку в умовах діджиталізації. Маркетинг і цифрові технології. 2021. № 2(8). С. 45–58. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.4567891 (дата звернення: 04.07.2025).

Микитюк П.П. Інноваційний менеджмент : навчальний посібник. Тернопіль : Економічна думка, 2006. 295 с.

Побігун О.В. Впровадження інноваційних технологій в готельну індустрію для підвищення якості надання послуг (Кейси готелю «RADISSON BLU HOTELS&RESORTS»). Економіка та управління іншими видами діяльності. 2023. № 1(27). С. 111–122.

Пойда-Носик Н.Н., Черленяк І.І. Управління інноваційними проектами : навчальний посібник. Ужгород : Вид-во УжНУ «Говерла», 2017. 360 с.

Про інноваційну діяльність : Закон України від 4 липня 2002 р. № 40-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/40-15#Text (дата звернення: 04.07.2025).

Процик І.О. Управління інноваційними проектами : навчальний посібник. Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2020. 212 с.

Січка І.І. Управління проєктами на міжнародному готельному ринку. Бізнес-навігатор. 2020. Вип. 1(57). С. 17–22. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46721 (дата звернення: 04.07.2025).

Сталий розвиток: наша стратегія. Premier Hotels and Resorts, 2023. URL: https://premier-hotels.com (дата звернення: 04.07.2025).

Горіна Г.О., Богатирьова Г.А., Дорош Ю.С., Дудченко Р.І. та ін Сучасні тенденції та стратегії відновлення індустрії гостинності після COVID-19 та карантинних обмежень: монографія. / наук. ред. Г.О. Горіна. Кривий Ріг : Вид. ДонНУЕТ, 2023. 142 с. URL: http://elibrary.donnuet.edu.ua/2745/

Accor Group Sustainability Report. Accor Group. Available at: https://group.accor.com/en/commitment/approach/sustainability-strategy (accessed July 4, 2025).

Accor Launches Mobile Key Technology in Over 500 Hotels. Hospitality Net. Available at: https://www.hospitalitynet.org (accessed 04 July 2025).

Accors Tech Strategy: Reinventing Guest Experience Post-COVID. PhocusWire. Available at: https://www.phocuswire.com (accessed July 4, 2025).

ALLSAFE Program – Health and Safety Label by Accor. Accor Group. Available at: https://group.accor.com (accessed July 4, 2025).

Bertolazzi A., Micocci F. (2023). S.O.L.E.H. (Sustainable Operation Low-cost Energy for Hotels). Innovative tools and guidelines for the sustainable hotels’ refurbishment. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1196 (1), 012009, pp. 1-13. DOI: https://doi.org/10.1088/1755-1315/1196/1/012009

Biemans, W.G. (1991) Innovation and innkeeping. International Journal of Hospitality Management, vols. 10, pp. 3–23. DOI: https://doi.org/10.1016/0278-4319(91)90003-Z.

Cántaro Márquez A.L., Miranda Vásquez G.F., Ángeles Barrantes D. (2023). Analysis of Eco-Innovations in Peruvian Accommodation Establishments. Sustainability, 15, vols. 8, pp. 1–11. DOI: https://doi.org/10.3390/su15086700

Development of an audit tool for Hotel buildings and the promotion of RUE and RES. XENIOS Project. Available at: https://cordis.europa.eu/project/id/4.1030-C-01-135/it (accessed July 4, 2025).

Digital Transformation in Hospitality: Accors Strategy for Resilience and Growth. Accenture, 2021. Available at: https://www.accenture.com (data zvernennia: 04.07.2025).

Hiltons Connected Room Expands Globally. Hilton Newsroom. Available at: https://newsroom.hilton.com/ (accessed July 4, 2025).

Homayounfard A., Zaefarian G. (2022). Key challenges and opportunities of service innovation processes in technology supplier-service provider partnerships. Journal of Business Research, vols. 139, pp. 1284–1302. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jbusres.2021.09.069.

Innovation Lab: Transforming Guest Experience Through Design and Technology. Marriott International. Available at: https://www.marriott.com (accessed July 4, 2025).

Inside Marriotts Innovation Lab: A Future-Facing Hotel Testing Ground. Skift. Available at: https://skift.com (accessed July 4, 2025).

Marriott International - Key Performance Indicators. Statista. Available at: https://www.statista.com/statistics/ (accessed July 4, 2025).

Marriotts Innovation Strategy: Enhancing the Hospitality Experience. HVS. Available at: https://hvs.com (accessed July 4, 2025).

Meredith J.R., Mantel S.J. (2017). Project Management: A Managerial Approach. Wiley, vols. 9.

Noordzy G., Whitfield R. A. (2020). Project Lifecycle for New Hotels. ProjectManagement.com, Available at: http://www.projectmanagement.com/articles/304593/ (accessed July 4, 2025).

Reikartz Hotel Group. Ofitsiinyi sait  Reikartz Hotel Group. Оfficial website. https://reikartz.com. Available at: https://reikartz.com. (accessed July 4, 2025).

Turner J.R. (2009). Handbook of Project-Based Management: Leading Strategic Change in Organizations. New York : McGraw-Hill, vols.15.

Vasylenko V.O., Shmatko V.H. (2003). Innovatsiinyi menedzhment.  Innovative Management. Kyiv : Tsentr uchbovoi literatury, Feniks in Ukrainian.

Humeniuk, I.O. (2020). Innovatsiinyi rozvytok pidpryiemstv hotelno-restorannoho hospodarstva: teoriia i praktyka Innovative development of hotel and restaurant businesses: theory and practice. Kyiv : KNT, 268 p. in Ukrainian.

Hurina, N.V. (2010). Vprovadzhennia innovatsiinoho proektu v diialnist pidpryiemstva Implementation of an innovative project in the activities of an enterprise Zb. Nauk. Prats «Visnyk NTU «KhPI»: Problemy ta perspektyvy formuvannia natsionalnoi humanitarno-tekhnichnoi elity. Available at: http://www.kpi.kharkov.ua/archive/ (accessed July 4, 2025). in Ukrainian.

Deiak B.S., Kushnir N.O. (2022). Svitova hotelno-restoranna industriia v umovakh mizhnarodnoi konkurentsii  The global hotel and restaurant industry in the context of international competition Efektyvna ekonomika  Effective Economy, no. 12. Available at: https://doi.org/10.32702/2307-2105.2022.12.54 (accessed July 4, 2025). in Ukrainian.

Dubrova T. Hotelnyi biznes: stratehiia rozvytku v umovakh didzhy-talizatsii Hotel business: development strategy in the context of digitalization Marketynh i tsyfrovi tekhnolohii  Marketing and Digital Technologies, vol. 2(8). Available at: https://doi.org/10.5281/zenodo.4567891(accessed July 4, 2025). in Ukrainian.

Mykytiuk P.P. (2006). Innovatsiinyi menedzhment : navchalnyi posibnyk  Innovative Management: A Textbook. Ternopil : Ekonomichna dumka, 295 p. in Ukrainian.

Pobihun O.V. (2023). Vprovadzhennia innovatsiinykh tekhnolohii v hotelnu industriiu dlia pidvyshchennia yakosti nadannia posluh (Keisy hoteliu «RADISSON BLU HOTELS&RESORTS») Introduction of innovative technologies in the hotel industry to improve the quality of services (Case studies of RADISSON BLU HOTELS&RESORTS). Ekonomika ta upravlinnia inshymy vydamy diial-nosti  Economics and management of other activities, vol.1 (27), pp. 111–122 in Ukrainian.

Poida-Nosyk N.N., Cherleniak I.I. (2017). Upravlinnia innovatsiinymy pro-ektamy : navchalnyi posibnyk  Management of Innovative Projects: A Study Guide. Uzhhorod : Vyd-vo UzhNU «Hoverla», 360 p. in Ukrainian.

Zakon Ukrainy «Pro innovatsiinu diialnist»: vid 4 lypnia 2002 r. № 40-IV [Law of Ukraine «On innovation activity» from July 4, 2002, No. 40-IV]. Available at: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/40- 15 (accessed July 4, 2025). [in Ukrainian].

Protsyk I.O. (2020). Upravlinnia innovatsiinymy proektamy : navchalnyi posibnyk Management of Innovative Projects: A Study Guide. Lviv : LNU imeni Ivana Franka, 212 p. [in Ukrainian].

Sichka I.I. (2020). Upravlinnia proiektamy na mizhnarodnomu hotelnomu rynku Project management in the international hotel market Biznes-navihator  Business Navigator, vol. 1(57), pp. 17-22. Available at: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/handle/lib/46721 (accessed July 4, 2025). [in Ukrainian].

Stalyi rozvytok: nasha stratehiia. Premier Hotels and Resorts Sustainable development: our strategy. Premier Hotels and Resorts. Available at: https://premier-hotels.com. (accessed July 4, 2025). [in Ukrainian].

Horina, H.O. et al. (2023) Suchasni tendentsii ta stratehii vidnovlennia industrii hostynnosti pislia COVID-19 ta karantynnykh obmezhen : monohrafiia Current trends and strategies for the recovery of the hospitality industry after COVID-19 and quarantine restrictions: monograph. Kryvyi Rih : Vyd. DonNUET, 142 p. Available at: http://elibrary.donnuet.edu.ua/2745/ (accessed July 4, 2025). [in Ukrainian].

Переглядів статті: 9
Завантажень PDF: 2
Опубліковано
2025-08-29
Як цитувати
Дудник, С., Капліна, А., & Капліна, Т. (2025). ФАКТОРИ УСПІШНОГО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМИ ПРОЄКТАМИ В ГОТЕЛЬНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», (3 (117), 129-137. https://doi.org/10.37734/2409-6873-2025-3-18