ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛОІЗОЛЯЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ МАТЕРІАЛІВ НА ОСНОВІ РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ - ГОЛОДЮК, Г. І.; ГУРГУЛА, Н. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
Пошук і створення ефективних теплоізоляційних матеріалів на основі дешевої сировини продовжує залишатися викликом. Велике значення має критерій економії паливно-енергетичних ресурсів у виробництві теплоізоляційних матеріалів. Залежно від складу речовин, із яких виготовлені теплоізоляційні матеріали, вони за певних умов можуть впливати на утеплені поверхні, навколишнє середовище й організм людини чи тварини. Для отримання теплоізоляційних матеріалів на основі рослинної сировини були проведені комплексні дослідження з відбору композицій, включаючи приготування заповнювача певної фракції, та вивчені основні фізико-механічні характеристики зразків. В основних експериментальних дослідженнях був використаний композитний заповнювач, котрий є сумішшю моху сфагнуму з очеретяною або житньою соломою. Рідке скло використовували як сполучну речовину. Використання моху як заповнювача зумовлено антисептичними властивостями та досвідом використання у цілях теплоізоляції. Рідке натрієве скло забезпечує теплоізоляційність матеріалу, негорючість, зв’язує заповнювач, є антисептиком і запобігає утворенню грибків. Більший об’єм соломи відносно очерету, збереження геометрії подрібнених стебел у вигляді порожнистих трубчастих циліндрів дозволили створити у структурі моху рівномірно розподілений когерентний каркас соломи, який сприймає сили стиснення під навантаженням і запобігає появі усадкових деформацій. Ці фактори призвели до відсутності деформацій усадки теплоізоляційних плит під час сушіння. Таким чином, внаслідок проведених досліджень отриманий пластинчастий теплоізоляційний матеріал із високими фізико-механічними властивостями, що володіє біоцидними властивостями, на основі природного рослинного матеріалу та відходів рослинництва.