НАУКОВО-ПРАКТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВИКОРИСТАННЯ ОРГАНІЧНИХ ОЛІЙ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ПЕЧИВА - ТКАЧЕНКО, А. С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
У статті досліджено вплив конопляної та рижієвої олії органічної на жирнокислотний склад печива. Об’єктом дослідження обрані розроблені зразки «Жанет» і «Флорі». Встановлено, що вміст насичених жирних кислот у розроблених зразках суттєво зменшився. У печиві «Флорі» – на 39%, у печиві «Жанет» – на 45%. Вміст малоненасичених жирних кислот, навпаки, збільшився. У печиві «Жанет» – на 23%, а у печиві «Флорі» – на 67%. Суттєво зріс уміст поліненасичених жирних кислот, які вважаються найціннінішими для здоров’я людини. Якісний склад і кількісний вміст жирних кислот у досліджуваних зразках визначали методом газорідинної хроматографії на приладі Agilent 6890 (Agilent Technologies, США). Подальші дослідження планується присвятити вивченню процесу окиснення ліпідів печива під час зберігання.