ОЦІНКА М’ЯКОСТІ ЛЛЯНИХ ТКАНИН - КОБИЩАН, Г. Д.; КОЗЬМИЧ, Д. І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
У статті представлені результати оцінки експертним методом м’якості чистолляних платтяних тканин, оброблених за сучасною енергозберігаючою технологією пом’якшення із застосуванням нових, запропонованих автором, рецептур пом’якшувачів. Органолептичні методи оцінки мають ряд недоліків, але це єдині методи, які дають можливість урахувати думку споживача щодо матеріалу з метою покращення його конкурентоспроможності. У статті показана доцільність застосування експертних методів для оцінки м’якості чистолляних платтяних тканин і їх узгодженість із результатами інструментальних досліджень. За основу взята методика оцінювання, яку застосовував професор Сенай (Індія) під час оцінювання пом’якшення на бавовняних тканинах. Група експертів сформована з п’ятнадцяти фахівців. Для оцінювання представлені зразки лляних тканин із хімічним і механічним пом’якшенням, рецептури яких детально описано в попередніх працях автора.