ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ БОРОШНА НУТОВИХ КУЛЬТУР НА БІСКВІТНИЙ НАПІВФАБРИКАТ - Листопад, Т.; Новік, Г.; Гончаренко, І.; Савченко, А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2025)
Це дослідження спрямоване на вдосконалення технології виробництва бісквітних напівфабрикатів шляхом додавання нутового борошна. Особливу увагу приділено покращенню їхніх харчових та фізико-хімічних властивостей, використовуючи методи математичного моделювання та аналізу даних у Mathcad. Мета дослідження – підвищити якість бісквітних виробів, частково замінивши пшеничне борошно борошном із нуту, а також визначити оптимальні технологічні параметри, які зроблять продукт привабливим для споживачів, зокрема тих, хто дотримується принципів здорового харчування. У ході роботи застосовувалися методи математичного моделювання, зокрема регресійний аналіз, для обробки експериментальних даних. Це дозволило визначити найкраще поєднання інгредієнтів та оптимізувати технологічний процес, щоб отримати бісквітні напівфабрикати високої якості.Дослідження підкреслює використання борошна з нутових культур як інгредієнта, що не тільки покращує харчову цінність продукту, збільшуючи вміст білка, харчових волокон та мінералів, а й покращує текстуру, пористість та тривале збереження свіжості.Наукова новизна роботи полягає в застосуванні сучасних методів математичного моделювання для оптимізації рецептури та виробничого процесу бісквітних напівфабрикатів, що забезпечує їх конкурентоспроможність на ринку, особливо серед споживачів, зацікавлених у здоровому харчуванні. Аналіз експериментальних даних показує, що додавання борошна з нутових культур призводить до значного покращення органолептичних та харчових властивостей бісквітного продукту. Висновки дослідження свідчать, що оптимізована рецептура забезпечує продукт з бажаними органолептичними властивостями, такими як смак, текстура та колір, одночасно сприяючи покращенню загальних здоров’я. Крім того, регресійне моделювання, яке використовувалося для визначення оптимальних параметрів, забезпечує як економічну ефективність, так і якість продукту, роблячи його перспективним для масового виробництва. Це дослідження дає цінні відомості для розробки здорових та економічно ефективних продуктів харчування, що відповідають сучасним дієтичним тенденціям.