ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ - СТРІЛЕЦЬ, В. Ю.; ПЕДЧЕНКО, Н. С.; БІРТА, Г. О.; КАРПЕНКО, Н. В.; ІВАННІКОВА, М. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2024)
Метою дослідження є визначення переваг і недоліків використання штучного інтелекту у наукових дослідженнях. Методика дослідження. У статті використано метод аналізу та синтезу сучасних наукових публікацій, що висвітлюють питання впровадження ШІ в наукову діяльність. Проведено огляд літератури, аналіз інструментів ШІ для автоматизованого пошуку та аналізу наукової інформації, а також розглянуто етичні аспекти використання ШІ. Результати. Дослідження показало, що ШІ значно покращує ефективність наукових досліджень, дозволяючи аналізувати великі обсяги даних, підвищувати точність та надійність результатів, а також оптимізувати дослідницький процес. Водночас виявлено суттєві недоліки, такі як ризики помилкових рішень, питання етики та доброчесності, застарілість даних і обмежене розуміння контексту.