ОЦІНКА ЯКОСТІ ДРУКОВАНИХ ВИДАНЬ - БАСОВА, Ю. О.; КОБИЩАН, Г. Д. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Метою дослідження є узагальнення сучасних підходів до оцінювання якості книжкових друкованих видань як об’єкта товарознавства. У ході дослідження застосовано об’єктивні (вимірювальний, розрахунковий) та евристичні (органолептичний, експертний) ме- тоди оцінки якості друкованих видань. Методи визначення показників якості описано в законо- давчому документі Державні санітарні норми і правила «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей». У результаті досліджень проведено оцінку якості друкованих видань, розроблено алгоритм комплексної оцінки рівня якості та конкурентоспроможності книжкових видань, про- ведено їх апробацію на прикладі торговельного асортименту книжкових видань. Запропоно- ваний комплексний підхід до визначення якості друкованих видань як об’єкта товарознавства дозволяє забезпечити якісне наповнення книжкового ринку конкурентоспроможними виробами й ефективно забезпечувати потреби споживачів у дитячих друкованих виданнях