КЛАСИФІКАЦІЯ ТЕХНІЧНОГО ТЕКСТИЛЮ – ШЛЯХ ДО ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕКИ ТОВАРІВ - ЧУРСІНА, Л. А.; ГОРАЧ, О. О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Метою статті є глибокий аналіз існуючої системи класифікації технічного текстилю у світі. На основі проведеного аналізу літературних джерел запропонувати його вітчизняну класифікацію з метою забезпечення якості та безпеки товарів. Методика до- слідження. Використано методи логічного аналізу, узагальнення результатів попередніх до- сліджень і наукової літератури з питань сучасної класифікації технічного текстилю, ста- тистичних даних про обсяги його виробництва. Результати. На основі проведеного аналізу світового сектора технічного текстилю можна зробити висновок, що останнім часом ви- робництво текстильної продукції в світі розвивається швидкими темпами, для нього харак- терні інвестиційна привабливість і швидка окупність витрат. Технічний текстиль набув популярності завдяки розширенню сфери застосування та появі напрямів упровадження у виробництво нових видів сировини з використанням передових інноваційних технологій. По- при широкий асортимент товарів технічного призначення, нині відсутня єдина думка щодо створення та впорядкування класифікації на технічний текстиль, також встановлено від- сутність міжнародної системи класифікації технічного текстилю. Нині існує велика різниця в підході до класифікації технічного текстилю, тому для подальшого розширення цієї під- галузі промисловості, впровадження інноваційних технологій та використання нових видів сировини вітчизняного виробництва необхідна наявність вітчизняної класифікації технічного текстилю. Наявність чіткої системи класифікації технічного текстилю буде сприяти забез- печенню вітчизняного ринку якісною та безпечною продукцією. Висновки. На основі проведе- ного аналізу існуючих підходів до класифікації технічного текстилю у світі в роботі виділено головні критерії, за якими можна було б класифікувати технічний текстиль в Україні, та за- пропоновано ієрархічну класифікацію технічного текстилю. Наявність чіткої класифікації на вироби технічного призначення дозволить інвестувати цю підгалузь виробництва з метою виготовлення різноманітних товарів різного функціонального призначення, а також забез- печить їх якість та безпеку.