ЯКІСНІ ПОКАЗНИКИ М'ЯСА СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ - БІРТА, Г. О.; БУРГУ, Ю. Г.; ТКАЧЕНКО, А. С.; КОТОВА, З. Я. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2023)
Відгодівля та м'ясна продуктивність тварин обумовлюється їх генотипом та зовнішнім середовищем. Під впливом спадкових якостей та умов середовища розвиток тварин проходить неоднаково. Він значною мірою залежить від інтенсивності обміну речовин у організмі. У вплив генетичних і паратипових чинників на окремі господарсько-корисні ознаки простежується чітка закономірність, яка виражається в наступному: чим більша сила впливу паратипових факторів, тим вищий рівень взаємодії генотипу і середовища. Метою роботи було порівняльне вивчення якісних показників м'яса свиней різних напрямів продуктивності. Результати проведених досліджень гістологічних показників найдовшого м’яза спини свиней різного напряму продуктивності свідчать про принципову схожість їх будови. Відмінності зводяться до різного співвідношення між сполучнотканинним компонентом м'яза, жировою тканиною і м'язовими волокнами. Результати досліджень по вивченню показників якості м'яса свиней різних порід дозволяють стверджувати, що якість свинини залежить від цілого ряду факторів. М'ясність та якість свинини є породними, спадково обумовленими ознаками, які можуть бути покращені методами селекції.