АНАЛІЗ КВІТКОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ - ГОЛОДЮК, Г. І.; ГУРГУЛА, Н. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Огляд сучасного стану ринку квіткової продукції та чинників, що впливають на формування ринку в Україні, дослідження основних тенденцій та перспектив розвитку. Під час проведення досліджень використано аналітичні та статистичні методи обробки даних. У процесі роботи використовувались дані Державного комітету статистики, матеріали статей та інтернет-конференцій з даної теми дослідження. Ґрунтується на методах ана- лізу, синтезу й узагальнення. Проаналізовано стан ринку в Україні та проведено дослідження основних виробників квіткової продукції. Проведено дослідження умов і перспектив розвитку ринку квітів. Установлено, що ринок квіткової продукції на даний час ще не повністю сфор- мований, про що свідчить постійна зміна структури й учасників цього ринку. Проаналізовано показники імпорту й експорту квітів в Україні та чинники, що визначають їх динаміку. Оха- рактеризовано світових лідерів із виробництва квіткової продукції в розрізі асортименту. По- дано інформацію про вітчизняних учасників квіткової галузі та визначено проблеми, пов’язані з розвитком квітникарства в Україні та реалізацією готової продукції. Український квітко- вий бізнес не можна вважати новою галуззю для України, проте він є високоприбутковим і має стійку тенденцію до зростання. Останнім часом помітна тенденція до збільшення як кількості приватних підприємців, так і великих компаній міжнародного рівня, які виробляють продукцію високої якості. Аналіз тенденцій розвитку ринку квіткової продукції в Україні дає можливість використання їх під час подальших досліджень.