ОЦІНКА ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ РЕГІОНУ У ВИГЛЯДІ МОДЕЛІ БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОЇ ЗАДАЧІ ОПТИМІЗАЦІЇ - ЧЕРНЕНКО, О. О.; ЧІЛІКІНА, Т. В.; КОШОВА, О. П.; ОЛЬХОВСЬКА, О. В.; ОЛЕКСІЙЧУК, Ю. Ф.; ОРІХІВСЬКА, О. Г. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
Мета статті полягає в аналізі останніх досліджень та публікацій по управлінню якістю природнього середовища; виявленні невирішених раніше питань та задач прогнозування на перспективу. Методика дослідження. Потужним засобом для дослідження взаємодії людського суспільства та природного середовища в межах єдиної економіко-екологічної системи виступає математичне моделювання. Результати. Для зручності сприйняття матеріалу введено поняття екологічної безпеки, екологічної оцінки та розроблена система критеріїв такої оцінки. В статті зроблені уточнення щодо розуміння понять «забруднення повітря», «спеціалізація промислових підприємств», «спеціалізація сільського господарства». У роботі проведено оцінку функціонування регіону за оцінками діяльності промислового сектора (промисловість, гірничодобувна галузь) та сільського господарства (тваринництво та рослинництво) по використанню (забрудненню) природних та добутих ресурсів. Зокрема, оцінена діяльність регіону по використанню таких ресурсів: повітря, води та енергії. Представлено в цілому по регіону обмеження на використання природних ресурсів. В моделі враховано інтегральний показник деградації стану території регіону та екологічну шкоду регіону від забруднення ґрунту. В рамках постановки задачі та побудованої моделі оцінено еколого-економічну ефективність регіонального природокористування. Побудована модель представляє собою модель задачі багатокритеріальної оптимізації з системою лінійних обмежень. В найпростішому випадку вона може бути розв’язана шляхом зведення критеріїв до безрозмірних величин з використанням методу обмежень. Практична значущість результатів дослідження. Побудована модель може бути використана для моделювання більш складних, наприклад, еколого-економіко-соціальних систем, чи застосована для потреб практики.