ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ПИВА СВІТЛОГО ВІТЧИЗНЯНОГО ВИРОБНИЦТВА - ЄВТУШЕНКО, В. В.; СЕМЕНЧЕНКО, О. О.; БЕЗПАЛЬЧЕНКО, В. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Мета дослідження. Проведення досліджень з оцінювання якості світлого пива різних торговельних марок вітчизняного виробництва. Під час проведення досліджень вико- ристано методики з визначення органолептичних і фізико-хімічних показників якості пива, викладені в чинних нормативних документах, методи аналізу та порівняння, статистич- ні методи обробки результатів досліджень та експертних оцінок. У результаті досліджен- ня якості семи зразків пива світлого вітчизняного виробництва, що реалізується на ринку, встановлено, що за результатами аналізу маркування досліджуваних зразків пива лише три (зразки № 1, 2 і 4) відповідають встановленим нормативним вимогам. В інших зразках є не- доліки в маркуванні, зокрема не зазначено гранично допустимі відхилення від номінального об’єму та не вказано масову частку сухих речовин у початковому суслі у відсотках. З’ясовано, що органолептичні показники якості: зовнішній вигляд, аромат і смак лише в зразку № 6 від- повідають вимогам нормативних документів, в інших зразках присутні незначні відхилення від норми. Експериментальні товарознавчі дослідження за фізико-хімічними показниками – ма- совою часткою спирту, кислотністю та кольором показали невідповідність встановленим вимогам лише в зразку № 5 за значенням кислотності. Усі інші зразки мали значення, що не перевищували норми, встановлені у вітчизняному стандарті. Отримані результати дослі- джень можуть бути корисними для підприємств роздрібної та оптової торгівлі. Проведені товарознавчі дослідження дають змогу виробникам підвищити рівень якості продукції за по- казниками, що мають відхилення від нормованих значень, та удосконалити маркування відпо- відно до вимог нормативних документів.