МІКРОБІОЛОГІЧНІ КРИТЕРІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ СОРТОВИХ ЯБЛУЧНИХ СОКІВ ПРИ ВИРОБНИЦТВІ - БІРТА, Г.; ГОРЯЧОВА, О.; БУРГУ, Ю. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
Однією важливих тем при контролі безпеки харчових продуктів та напоїв є оцінка ризиків, тобто можливості погіршення здоров’я людини при їх вживанні. Проблема мікробіологічного забруднення харчових продуктів нині стоїть доволі гостро, особливо в умовах обов’язкового введення системи безпечності. Широко проводяться дослідження мікробіологічної безпечності окремих харчових продуктів, що експортуються, призначених для споживання на внутрішньому ринку, але в значній мірі дослідження вітчизняної сировини сокової продукції, в розрізі сортових особливостей сировини залишається відкритим. Мета роботи – дослідження було дослідження мікробіологічних критеріїв безпечності яблучних соків при виробництві в розрізі сортових особливостей сировини (яблук). Для визначення мікробіологічних критеріїв безпечності продукції використовуються стандартні методи. У статті описано критерії мікробіологічної безпечності для пастеризованих сортових яблучних соків. Визначено якість продукції за мікробіологічними показниками. Наведені результати оцінки відповідності національним та Європейським вимогам мікробіологічної безпечності для даного виду продукції.