МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВОДОТЕПЛОВОГО ОБРОБЛЕННЯ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ СПЕЛЬТИ - ЛЮБИЧ, В. В.; ЖЕЛЄЗНА, В. В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
Пшениця спельта – перспективна сільськогосподарська культура, що характеризується високими круп’яними та харчовими властивостями, а саме: вмістом білка (до 25 %), вітамінів (бета-каротин, вітамін B1 , вітамін B2 , вітамін B5 , вітамін В6 , вітамін B9 , вітамін E, вітамін К, вітамін PP), макроелементів (магній, натрій, калій, фосфор) та мікроелементів (цинк, мідь, марганець, селен), вуглеводів (50–70 %) і жирів (1,5–2,5 %). Для пшениці спельти вуглеводи є основним компонентом і складають 50–70 % зерна, а вміст цукру –2–3 %.Органічні речовини, що містяться в спельті, мають високий рівень розчинності, тому легко і швидко засвоюються організмом людини. У статті наведено результати математичного моделювання водотеплового оброблення зерна пшениці спельти за допомогою програми Statistika 10 методом багатофакторного експерименту ортогональним композиційним планом другого порядку. Основними критеріями оцінювання ефективності виробництва крупи з пшениці спельти № 1 були: вихід крупи та мучки кормової, параметрами удосконалення – тривалість лущення, вологість та тривалість відволожування. Встановлено, що для збільшення конкурентоспроможності нового круп’яного продукту доцільно лущити зерно пшениці спельти упродовж 120–140 с, що відповідає індексу лущення 11–13 %, зволожувати до вологості 15–16 % та відволожувати упродовж 30 хв. Математичний опис відповідних процесів за ортогональним композиційним планом другого порядку та отримані рівняння квадратичної регресії підтверджують правильність вибраних технологічних режимів.