РОЗРОБЛЕННЯ СПОСОБУ ОТРИМАННЯ ПЛАСТІВЦІВ ОЗДОРОВЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ НА ОСНОВІ ЗЕРНА ТРИТИКАЛЕ - БАЖАЙ-ЖЕЖЕРУН, С. А.; БЕРЕЗА-КІНДЗЕРСЬКА, Л. В.; БАШТА, А. О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
Визначено основні показники якості зерна тритикале. Відмічено що вітчизняні сорти тритикале мають високі значення об’ємної маси та повністю відповідають встановленим нормам для зерна І класу якості. Нами розроблено та науково обґрунтовано спосіб отримання пластівців підвищеної біологічної цінності з зерна тритикале. Технологічний процес включає етапи: підготовку зерна до перероблення, гідротермічне оброблення підготовленої сировини за низьких температурних режимів в три цикли, кожен з яких включає інтенсивне зволоження та тривале відволожування, що сприяє біологічному активуванню зерна; плющення, підсушування пластівців; провіювання, фасування. Після першого інтенсивного зволоження зерна передбачено його оброблення інфрачервоним опроміненням при постійному перемішуванні, товщина шару зерна 20…25 см. При цьому потужність ламп інфрачервоного опромінення – 230…260 Вт /м2, відстань від площини розміщення зерна до лампи складає 25…30 см, тривалість процесу 58…60 с. Експериментально встановлено, що ІЧ-опромінення попередньо замоченого протягом 2…4 год зерна, стимулює фізіологічні показники, зокрема енергію та здатність проростання, додатково інтенсифікує процеси синтезу вітамінів у зерні. Відмічено, що у процесі зазначеного комплексного оброблення, кількість вітаміну С збільшується у 2…3 рази, токоферолів – у 3…4 рази, порівняно з початковим вмістом у зерні тритикале, значно зростає вміст тіаміну та рибофлавіну. Встановлено, що опромінення зерна довше, ніж 60 секунд є небажаним через надмірне перегрівання зерна, що негативно впливає на процес біологічного активування. Досліджено вплив біологічного активування, яке поєднано з ІЧ-опроміненням, на зміну вмісту вітамінів. Визначено показники мікробіологічної стійкості пластівців на основі зерна тритикале, підготовлених за розробленим способом. Мікробіологічна обсеміненість не перевищує показники допустимих значень і протягом 6 місяців зберігання такі зернові продукти є безпечними з точки зору мікробіологічної чистоти.