РОЗРОБКА НОВИХ ВИДІВ М’ЯСО-РИБНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ХАРЧУВАННЯ - ПЕШУК, Л. В.; НОВІК, Г. В.; САВЧЕНКО, А. М.; ГОНЧАРЕНКО, І. П. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2022)
Здоров’я – це унікальна цінність людства, тим паче у глобальну епоху пандемії COVID-19, тому поліпшення стану здоров’я населення – головне завдання суспільства, яке прагне до благополуччя та сталого розвитку. Харчова галузь критично значуща для людства та планети. Питання доцільності збалансованого харчування для забезпечення якості та подовження тривалості соціально-активного життя набуває дедалі більшої актуальності майже в усіх країнах світу. Створення нових продуктів харчування зумовлено багатьма факторами: глобальними змінами клімату, що призводять до появи певних проблем у рослинництві та тваринництві, загальним погіршенням здоров’я людства, пов’язаним із новими технологіями вирощування, обробки та виробництва продуктів, що є передумовою винайдення профілактичних або лікувальних продуктів і напоїв. М’ясна промисловість як найважливіша галузь національної економіки забезпечує населення країни одним із основних джерел білка. За багатовекторності її розвитку одним із важливих напрямів є виробництво замороженої продукції, зокрема напівфабрикатів – м’ясних і м’ясомістких посічених. Незважаючи на нестабільну економічну ситуацію у країні та низьку купівельну спроможність населення, особливо людей похилого віку, серед головних чинників, які формують динаміку розвитку даного сегмента – поглиблення міжгалузевої кооперації, а саме у м’ясній промисловості – розширення асортименту заморожених напівфабрикатів. З огляду на вищевикладене своєчасним і перспективним напрямком є розробка рецептур і удосконалення технології виготовлення м’ясо-рибних напівфабрикатів із використанням м’ясної (філе індичого), рибної (хека), овочевої сировини та купажу олій (високоолеїнової соняшникової та олії з виноградних кісточок). За результатами досліджень було розроблено рецептури та розраховано харчову цінність нового продукту.