ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВ ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ - ПОДОЛЯК, В. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2025)
У статті досліджується проблематика інформаційної безпеки підприємств готельно-ресторанного бізнесу (HoReCa) в умовах цифрової трансформації галузі. Сучасна індустрія гостинності переживає етап переходу від традиційного сервісу до високотехнологічних екосистем, що супроводжується активним впровадженням автоматизованих систем управління, CRM-систем та хмарних сервісів. Це, своєю чергою, створює нові вектори загроз, роблячи заклади гостинності привабливими мішенями для кіберзлочинців через накопичення значних масивів персональних та платіжних даних клієнтів. Метою статті є комплексне дослідження сучасного стану інформаційної безпеки в готельно-ресторанній сфері, виявлення спеціальних загроз та розробка практичних рекомендацій щодо побудови ефективної системи захисту інформаційних ресурсів підприємства в умовах цифровізації галузі. У дослідженні використано методи системного аналізу для класифікації загроз, а також порівняльний аналіз для оцінки ефективності сучасних програмних рішень безпеки. Автором детально проаналізовано специфіку інформаційних потоків у готельно-ресторанному бізнесі. Акцентовано увагу, що особливе місце в загрозах інформаційної безпеки сфери готельно-ресторанного бізнесу посідають технічні вразливості застарілого програмного забезпечення та людський фактор, оскільки велика кількість сезонного персоналу підвищує ризики внутрішніх загроз. Встановлено, що в умовах війни українські готелі та ресторани стикаються з гібридними загрозами, де кібератаки можуть поєднуватися зі збором даних. На основі проведеного аналізу авторами запропоновано концептуальну модель системи безпеки «Система мережевої безпеки для індустрії гостинності». Ключовою особливістю розробленої архітектури є її хмарна орієнтація, що є критично важливим для забезпечення безперервності бізнеспроцесів в умовах енергетичної нестабільності та фізичних загроз серверному обладнанню в Україні Впровадження запропонованої моделі дозволяє мінімізувати капітальні витрати на IT-інфраструктуру, вирішити проблему «людського фактора» через автоматизацію політик безпеки та забезпечити захист як корпоративних даних, так і приватності гостей