ГЕМАТОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ КРОВІ СВИНЕЙ РІЗНИХ ГЕНОТИПІВ ЯК КРИТЕРІЙ ОЦІНКИ М’ЯСНОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ - БІРТА, Г. О.; БУРГУ, Ю. Г.; КОТОВА, З. Я. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2025)
Досліджено гематологічні показники крові свиней різних генотипів як критерій оцінки про- дуктивності та м’ясної цінності. Кров тварин, що складається з плазми та формених елементів, відобра- жає стан обміну речовин, функціональний стан організму та вплив зовнішніх факторів, таких як умови утримання, рівень годівлі, вік і генотип. Проведено експеримент на чотирьох піддослідних групах свиней: велика біла української селекції, велика біла зарубіжної селекції, миргородська порода та полтавська м’ясна порода, за трьома рівнями інтенсив- ності відгодівлі. Визначали загальний білок та його фракції (альбуміни, α-, β-, γ-глобуліни) у сироватці крові при досягненні тваринами 100 кг живої маси. Результати показали, що м’ясні породи мають вищий рівень загального білка та нижчий вміст глобу- лінів, що сприяє формуванню м’язової маси та ефективності росту, тоді як свині сального типу характе- ризуються підвищеним рівнем γ-глобулінів, що підтримує імунний статус. Інтенсивність відгодівлі впливає на співвідношення білкових фракцій і може слугувати додатковим маркером оцінки продуктивності. Дослідження підтверджують доцільність використання гематологічних показників для комплексної оцінки продуктивності, м’ясної цінності та фізіологічного стану свиней різних генотипів