ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОЛЬОРОПЕРЕДАВАННЯ СВІТЛОДІОДНИХ ЛАМП І СВІТИЛЬНИКІВ - ШПАК, С. В.; ГУБА, Л. М.; БАСОВА, Ю. О.; БАГІРОВ, С. А. огли; КОЖУШКО, Г. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
У роботі проведено результати дослідження колориметричних параметрів світлодіодних ламп і світильників, що надходять на ринок України. Показано, що світлодіодні світильники та лампи для внутрішнього освітлення мають корельовано колірну температуру (ККТ) в інтервалі 3000-6600 К з відхиленням координат колірності від номінальних нормованих значень до 7-ми ступеневих еліпсів Мак-Адама. Відхилення колірності у світильників для зовнішнього освітлення досягають 20-ти ступеневих еліпсів. Загальний індекс кольоропередавання Ra досліджених світильників і ламп знаходиться в межах 66-93 одиниць. Розходження результатів оцінювання якості кольоропередавання за методикою CRI (Ra ) порівняно з оцінюванням за методикою CQS (Qa) та стандартом ТМ 30-18 (Rf ) (в інтервалах Ra від 66 до 90 одиниць) незначні. Для Ra>90 метод CRI завищує значення Ra більше ніж на три одиниці. У роботі зроблено висновки щодо рівня якості колориметричних параметрів дослідженої продукції та щодо використання методик оцінювання якості кольоропередавання світлодіодної продукції.