ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МИТНОГО ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ СКАНУВАННЯ ВАНТАЖІВ - САХНО, Т. В.; КОБИЩАН, Г. Д.; ГУБА, Л. М.; БАСОВА, Ю. О.; СЕМЕНОВ, А. О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Метою статті є узагальнення та порівняльний аналіз сучасних досліджень у сфері обладнання для сканування для митниць, аеропортів і портів. Нині у світі 70 % пристроїв для сканування засновані на використанні рентгенівського випромінювання. Дане обладнання дозволяє суттєво скоротити час митного догляду вантажів, але має і значні недоліки. Тому актуальним є подальший пошук сучасних технологій, які б були основою для розробки високоефективних сучасних приладів для сканування, здатних виявляти під час митного огляду вантажів незаконні та небезпечні матеріали: вибухові речовини, хімічну зброю, наркотики, радіоактивні матеріали тощо. Такі переваги мюонної томографії, як висока проникаюча здатність, відсутність додаткового променевого навантаження на персонал, контрольовані товари та транспортні засоби, можливість побудови тривимірного зображення об’єкта контролю, виявлення контрабандних товарів, що знаходяться в екранованих контейнерах, роблять її перспективним методом інтроскопії під час митного контролю великогабаритних вантажів. Причиною, що на даний час унеможливлює впровадження мюонних томографів як самостійного засобу митного контролю в практичну діяльність митних органів, є відсутність чутливого детектора мюонів, пошук якого і є метою подальших досліджень у даній сфері.