ЕЛЕКТРОННІ ВІДХОДИ: ГАЛЬМІВНИЙ ЧИННИК СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ЄМЧЕНКО, І. В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2023)
Метою статті було визначити поняття «електронні відходи», проаналізувати сучасний стан їх утилізації, визначити причини недієвості механізмів управління електронними відходами і порівняння цієї ситуації із ситуацією у різних державах світу, зокрема ЄС. У роботі показана ситуація з електронними відходами в Україні та відмінності від аналогічної ситуації розвинутих країн. Розглянута сфера застосування Директиви ЄС про відходи електричного та електронного обладнання. Названа проблема перероблення та утилізації електронних продуктів в Україні на сучасному етапі, зокрема низький рівень розуміння пріоритетів збереження довкілля та переваг сталого розвитку, недосконалість системи екологічної освіти та просвіти. Розкрито суть перероблення електронних відходів як важливого джерела вторинної сировини у парадигмі циркулярної економіки. Показано, що значні обсяги накопичених в Україні відходів та відсутність ефективних заходів з їх запобігання, утворенню, перероблення, утилізацію, знешкодження та безпечне видалення, поглиблюють екологічну кризу і стають гальмівним чинником сталого розвитку. Названі об’єкти негативного впливу електронних відходів на навколишнє середовище та чинники скорочення життєвого циклу електронних товарів. Зроблені висновки про вектори розвитку системи управління електронними відходами до 2050 року за двома напрямами: пошук шляхів запобігання впливу на навколишнє середовище, здоров’я громадян та переробка цінних металів. Ще одним напрямом розвитку є закріплення ніші відновленої електроніки в Україні.