ДОСЛІДЖЕННЯ СОРБЦІЙНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОРИСТОГО КРОХМАЛЮ ЩОДО ІНКАПСУЛЮВАННЯ АРОМАТИЧНИХ РЕЧОВИН - АВРАМЕНКО, А. Д.; ГРАБОВСЬКА, О. В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2023)
Ароматизатори та смакоароматичні добавки широко використовуються в харчових продуктах для покращення якості та підвищення задоволеності споживачів. В процесі приготування і зберігання харчових продуктів їх смак і аромат може змінюватися. Для захисту летких ароматичних речовин використовують спосіб інкапсулювання їх у нейтральну матрицю, якою часто слугує модифікований крохмаль. Забезпечення стабільності матриці є важливим критерієм для збереження властивостей ароматизованих матеріалів у продуктах харчування чи напоях. Метою роботи було дослідження сорбційних властивостей дослідних зразків модифікованого крохмалю та вивчення ефективності його застосування щодо інкапсулювання летких органічних речовин на прикладі тимолу. Було досліджено сорбційні властивості модифікованого пористого крохмалю, розроблено спосіб інкапсулювання тимолу у його матрицю, та підтверджено можливість його використання як стінового матеріалу для інкапсулювання ароматичних речовин на прикладі тимолу.