СИСТЕМА ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА ОЦІНКА ВІДПОВІДНОСТІ УКРАЇНИ ТА КНР. ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ЯКОСТІ ТА БЕЗ- ПЕКИ ПРОДУКЦІЇ - КОНДРАТЮК, Н. В.; СТЕПАНОВА, Т. М.; КОЖЕМЯКА, О. В.; СУПРУНЕНКО, К. Є. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
У статті надається опис ефективно діючої системи технічного регулювання як чинника переходу й успішної адаптації країни у світовому економічному просторі. Також матеріали статті містять інформацію про важелі системи, що дозволяють підвищити кон- курентоспроможність продукції для економічного розвитку країни та поширення трудової діяльності в напрямі інновацій. У статті наведено результати моніторингу ситуації щодо технічного регулювання та нормативних вимог в Україні та Китаї. Роз’яснено сутність аси- метрій, що присутні в законодавчій, технічній та практичній сферах діяльності в питаннях якості продукції. Приведено аналіз невідповідностей між нормативними вимогами забезпечен- ня якості та безпечності промислової і продовольчої продукції. Вказано основні перешкоди для здійснення вільного трансферу товарів і послуг між двома країнами. Простежено еволюцію формування системи технічного регулювання в КНР і заходи, що забезпечили реформування системи технічного регулювання в Україні. Результати приведеного моніторингу дозволять гармонізувати процеси реалізації економічної політики в напрямі інтегрування українських товарів на ринки КНР. Основним висновком матеріалів статті є пропозиції щодо усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Китаєм, що дозволять врегулювати питання гармонізації систем технічного регулювання в обох країнах, а також модернізувати та під- вищити конкурентоспроможність державної економіки в цілому. А саме: підприємства хар- чового сектора, зацікавлені в розширенні своїх напрямів експорту, повинні розуміти вимоги до якості та безпеки своїх цільових ринків, тому українським експортерам рекомендується проводити предметні консультації з китайськими партнерами/імпортерами та контролю- ючими державними органами з кожної окремої позиції, особливо щодо товарів, імпорт яких у КНР тільки починається.