ЕКОЛОГІЧНЕ ПАКУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ ХЛІБОПЕКАРСЬКОЇ ТА КОНДИТЕРСЬКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ТЕХНІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ - КОПИЛОВА, К. В.; ВЕРБИЦЬКИЙ, С. Б.; КОС, Т. С.; ВЕРБОВА, О. В.; КОЗАЧЕНКО, О. Б.; ПАЦЕРА, Н. М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Мета дослідження. Наукове обґрунтування використання їстівних покриттів і біорозкладних пакувальних матеріалів, зокрема біопластиків, для пакування різних видів про- дукції хлібопекарської та кондитерської промисловості. Методи. Для виконання досліджень використовували системний підхід до досліджень фактологічних матеріалів, зокрема на- укової та науково-практичної літератури, нормативно-правових актів, нормативних до- кументів тощо, абстрактно-логічний підхід щодо узагальнення результатів дослідження та формулювання висновків. Результати дослідження. Наразі в практиці пакування хлібобу- лочних і кондитерських продуктів застосовують їстівні покриття-паковання, біорозкладні пластмаси, а також матеріали на біологічній основі, отримані з поновлюваних ресурсів, що можуть використовуватися для низки харчових продуктів з обмеженим терміном придатнос- ті. Матеріали на біологічній основі повинні захищати продукт від впливу довкілля та забезпе- чувати збереження якості під час транспортування та зберігання. Критичними аспектами є механічні та бар’єрні властивості щодо кисню, вуглекислого газу, води, світла та запахів. Крім того, під час вибору пакувальних матеріалів для харчових продуктів слід враховувати аспекти безпеки (міграція, ріст мікробів), стійкість (термостійкість і хімічна) та техноло- гічні вимоги. Наразі вітчизняні нормативні документи не містять жодних норм, що встанов- люють правила екологічного пакування (матеріалів, технологій та ін.). Для усунення зазна- ченої невідповідності розроблено настанову щодо модифікування нормативних документів різного рівня, а саме долучення правил і вимог щодо біологічного пакування продукції хлібопе- карської та кондитерської промисловості. Висновки. Розроблена «Настанова з екологічного пакування хлібобулочних і кондитерських продуктів» охоплює біологічні та технічні основи екологічної біорозкладної та їстівної упаковки цих продуктів, а також перспективні мате- ріали та методи, що використовуються з цією метою. У зазначеній Настанові містяться рекомендації щодо змін, яких повинні зазнати стандарти та технічні умови для врахування нормативних вимог до екологічного пакування хлібобулочних і кондитерських продуктів.