СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ БЕЗПЕКОВИХ ЗАГРОЗ ПОЛТАВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Коломієць, Б.С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає в здійсненні системного аналізу безпекових загроз, що впливають на функціонування Полтавського університету економіки і торгівлі, з урахуванням принципів сталого розвитку. Дослідження спрямоване на виявлення, класифікацію та оцінку актуальних ризиків правового, інституційного, соціального, економічного, екологічного та репутаційного характеру, а також на розробку рекомендацій щодо підвищення стійкості університету до внутрішніх і зовнішніх викликів. Особлива увага приділяється аналізу впливу воєнних дій, демографічної кризи, кіберзагроз, енергетичної нестабільності та змін у законодавстві на здатність університету реалізовувати концепцію сталого розвитку. Автор аналізує зовнішні та внутрішні джерела загроз, зокрема фінансову залежність, кадрову плинність, технічний стан інфраструктури, соціально-психологічні ризики та рівень цифрової грамотності. У центрі дослідження — пошук ефективної моделі управління безпекою, яка поєднує міжнародний досвід з українськими реаліями, враховуючи специфіку кооперативної системи освіти. Методика дослідження базується на системному аналізі, порівняльному моделюванні, SWOT-діагностиці, експертному опитуванні, контент-аналізі нормативних документів та статистичній обробці даних. Результати дослідження демонструють, що інтеграція цифрових платформ, розвиток партнерських мереж, впровадження стратегій енергоефективності та підвищення організаційної гнучкості сприяють зміцненню стійкості університету. Практична значущість результатів дослідження полягає в можливості їх застосування для розробки комплексної системи управління ризиками, стратегічного планування в освітньому секторі, а також формування державної політики підтримки приватних закладів вищої освіти в умовах кризових змін.