ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ВАРТОСТІ БІЗНЕСУ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ У КОНТЕКСТІ КОРПОРАТИВНИХ ФІНАНСІВ - Сидоренко-Мельник, Г.М.; Яріш, О.В.; Соколова, А.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає у теоретичному узагальненні та критичному аналізі сучасних підходів до оцінки вартості бізнесу для формування цілісного уявлення про їх застосування в системі корпоративних фінансів. Методика дослідження. У процесі дослідження використано сукупність загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема: аналіз і синтез, порівняльний аналіз, системний підхід, індукція та дедукція, графічний та табличний методи. Результати. Здійснено систематизацію основних теоретико-методичних підходів до оцінки вартості бізнесу (дохідного, порівняльного та витратного), окреслено методологічні особливості, переваги та недоліки, з позицій ситуативного підходу виокремлено сфери застосування в корпоративних фінансах, встановлено зв’язок між вибором підходу та цілями корпоративного управління. Обґрунтовано необхідність комплексного використання підходів, що дозволяє мінімізувати суб’єктивність оцінки, підвищити достовірність отриманих результатів та ефективність їх подальшого використання в сфері корпоративних фінансів. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані у практиці корпоративних фінансів для забезпечення ефективності рішень у фінансовому менеджменті, удосконалення системи управління вартістю українських підприємств, а також як методичне підґрунтя для подальших наукових досліджень з проблем оцінки вартості бізнесу.