АНАЛІТИКО-СИНТЕТИЧНИЙ МЕТОД У ПІЗНАННІ: ЕПІСТЕМОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ТА ПРАКСЕОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Краєвський , В.М.; Мискін, Ю.І.; Метелиця, В.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
У статті обґрунтовано теоретико-методологічні засади аналітико-синтетичного методу як універсального інструменту наукового пізнання та практичної діяльності в економічній і обліковій науці. Актуальність дослідження зумовлена потребою переосмислення аналітичних і синтетичних процедур у контексті цифрової трансформації бухгалтерського обліку. Метою дослідження є розкриття епістемологічних основ і праксеологічних аспектів аналітико-синтетичного підходу як інтегративного механізму поєднання мислення, знання та дії. Методологія базується на системно-діалектичному, гносеологічному та синергетичному підходах із використанням аналітичного й порівняльного аналізу. У результаті доведено єдність аналізу й синтезу як пізнавально-діяльнісного циклу, що забезпечує перехід від даних до управлінських рішень у цифровому середовищі. Практична цінність полягає у формуванні концептуальних засад розроблення інтелектуальних обліково-інформаційних систем, орієнтованих на пояснюваність, прозорість та етичну відповідальність.