РОЗВИТОК ЕКОСИСТЕМИ ІННОВАЦІЙ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ У КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОГО КУРСУ - Погуляйко, Ю.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає у дослідженні особливостей формування та функціонування екосистеми інновацій у прикордонних з Європейським Союзом регіонах України. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції, структурного аналізу, аналітичного методу, порівняння, узагальнення, табличного представлення результатів дослідження. Результати. Проаналізовано ключові структурні елементи інноваційної екосистеми, зокрема інституційне середовище, науково-освітній потенціал, інфраструктурні ресурси та механізми транскордонної співпраці. Особливу увагу приділено проблемам асиметрії розвитку, недостатньому рівню інтеграції бізнесу, науки та влади, а також перспективам посилення інноваційної спроможності прикордонних територій у контексті євроінтеграційних прагнень України. Практична значущість результатів дослідження. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення стратегій регіональної інноваційної політики, орієнтованої на транскордонну взаємодію та формування конкурентоспроможних кластерів.