ІННОВАЦІЙНІ КВАЛІМЕТРИЧНІ ПІДХОДИ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ МОЛОЧНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УМОВАХ ВІЙНИ - Маліношевський, Д.М.; Бойко, О.П.; Колесніченко, М.М.; Ямбих, Є.С.; Олійник, С.І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Метою дослідження є дослідження інноваційних кваліметричних підходів у системі управління розвитком підприємств молочної промисловості в умовах війни на основі комплексного показника його ефективності. Методика дослідження. У досліджені реалізовано комплекс методів наукового пізнання шляхом поєднання економічного, управлінського, технологічного та соціального аспектів. Використано загальнонаукові методи для формування теоретичних засад і логіки дослідження; емпіричні методи спрямовані на збір і аналіз фактичних даних; кількісні та аналітичні методи, що дають змогу оцінити вплив факторів на результати діяльності. Результати. Дослідження показало, що оцінка системи управління розвитком підприємства на основі комплексного показника його ефективності за допомогою інноваційної факторно-критеріальної кваліметричної моделі дозволило інтегрально оцінити систему розвитку підприємства та розробити напрями дорожньої карти задля поліпшення. Інноваційні кваліметричні підходи до управління розвитком підприємств молочної промисловості передбачають застосування науково-методичних інструментів (кваліметрії) для кількісної оцінки інноваційних процесів та їх впливу на якість продукції й ефективність виробництва. Основні напрями дорожньої карти включають збереження енергетичної стійкості, логістику, контроль якості та відповідності, оптимізацію переробки, диверсифікацію каналів продажу, стабілізацію сировинного постачання, цифровізацію експортну стратегію та сертифікацію, управління ризиками та заходи з їхнього мінімізації, що забезпечить сталий розвиток підприємств молочної промисловості. Кваліметрія на основі інновацій дозволяє кількісно оцінити ефективність інноваційних рішень, використати науково обґрунтовані показники якості та розробити інструменти для їх вимірювання. Практична значущість результатів дослідження. У роботі визначено та обґрунтовано інноваційні кваліметричні підходи, які дозволяють ідентифікувати рівень ефективність системи управління розвитком підприємства та на його основі розробити дорожню карту поліпшення.