КОМУНІКАТИВНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ НА ЗАСАДАХ ЛІДЕРСТВА ЯК СКЛАДОВА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ - Шаповал, О.А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає у вивченні та аналізі компонентів комунікативного менеджменту на засадах лідерства як складової системи управління персоналом. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою системного аналізу та інших загальнонаукових методів: синтез, систематизація, абстрагування. Результати. Проаналізовано комунікаційний процес та чинники, що впливають на нього. Визначено важливість лідерських якостей у керівників та необхідність використання їх під час здійснення професійної діяльності. Детально розглянуто та охарактеризовано основні лідерські компетентності. Обґрунтовано зв’язок системи управління персоналом та комунікативного менеджменту, надано характеристику його відображення у стадіях кадрової роботи. Практична значущість результатів дослідження. Використання на практиці запропонованих компетентностей керівника-лідера дозволяє уникати створення конфліктних ситуацій, зменшити можливість виникнення різноманітних кадрових ризиків, або мінімізувати їх вплив на організацію.