МОДЕЛІ ОСВІТНЬОГО МЕНЕДЖМЕНТУ В КРАЇНАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ: ІМПЛЕМЕНТАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ УКРАЇНИ - Нестерова, К.С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає в систематизації ключових моделей освітнього менеджменту, що функціонують у країнах Європейського Союзу, з метою виявлення їх особливостей та можливостей імплементації у систему управління закладами загальної середньої освіти України. Методика дослідження: використано компаративний аналіз освітніх систем країн ЄС, систематизацію моделей освітнього менеджменту, аналіз практичних кейсів у сфері управління закладами загальної середньої освіти. Результати: визначено релевантні для України моделі освітнього менеджменту, які базуються на принципах децентралізації, управлінської автономії, цифрового управління та активної участі стейкголдерів, передусім територіальних громад. Обґрунтовано необхідність створення нормативно-правового підґрунтя, розвитку цифрової інфраструктури, безперервного професійного розвитку управлінських кадрів і академічних спільнот. Практична значущість результатів дослідження: отримані висновки можуть бути використані при формуванні політики управління освітнім закладом. Імплементація запропонованих рішень сприятиме формуванню адаптивної, ефективної та стійкої до криз системи освіти в Україні.