IТ-ІНСТРУМЕНТИ В УПРАВЛІННІ ВИРОБНИЦТВОМ ЗЕЛЕНОГО ВОДНЮ - Куклінова, Т.В.; Чепурна, О.Є.; Мельник, Є.Б. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає в дослідження сучасних ІТ-інструментів для підвищення ефективності управління виробництвом зеленого водню в контексті сталого розвитку та енергетичного переходу. Методика дослідження. Досягнення поставленої мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, формалізація. Результати. Проаналізовано впровадження і проблеми реалізації зеленого водню в різних країнах світу. Показано, що впровадження штучного інтелекту (ШІ), систем підтримки прийняття рішень та інші ІТ-інструментів у процеси виробництва зеленого водню дозволяє оптимізувати витрати, підвищити рівень безпеки, автоматизувати контроль за показниками ефективності та адаптуватися до коливань попиту. Обґрунтовано необхідність формування цифрових екосистем у сфері водневого виробництва. Доведено, що цифровізація є критично важливою умовою масштабування виробництва зеленого водню та його інтеграції в європейський енергетичний ринок. Практична значущість результатів дослідження полягає в обґрунтуванні стратегічних підходів до цифрової трансформації управління водневою інфраструктурою на основі сучасних ІТ-рішень.