ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМІВ ТРАНСФОРМАЦІЇ СТРУКТУРИ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЗА СТАДІЯМИ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ОРГАНІЗАЦІЇ - Грузіна, І.А. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає в обґрунтуванні складу та напрямів трансформації компетентності організації, зумовлених зміною пріоритетності управлінських завдань на різних стадіях життєвого циклу. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: монографічного та контент-аналізу, експертних оцінок, аналізу ієрархій, ранжирування. Результати. Пропонується визначення потреби у компетенціях організації на підставі ідентифікації її позиції на кривій життєвого циклу. Обґрунтовано зміну пріоритетності управлінських завдань залежно від актуальної стадії життєвого циклу організації. Доведено необхідність трансформації структури компетентності організації, обумовлену зміною важливості певних компетенцій для вирішення критично важливих завдань поточної стадії функціонування організації. Практична значущість результатів дослідження. Використання на практиці запропонованого методичного підходу дозволить подовжити період життєдіяльності організації шляхом попередження стадії занепаду внаслідок своєчасного оновлення організації.