ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗРАХУНКІВ ПЛАТІЖНИМИ КАРТКАМИ В ВОЄННИЙ ПЕРІОД - Кретов, Д.Ю. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті полягає в дослідженні тенденцій в операціях з платіжними картками, що емітовані банками України в періоді, коли економіка країни виживає в умовах повномасштабних бойових дій та визначенні напрямків подальшого розвитку розрахунків платіжними картками. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження як аналізу і синтезу, порівняння, зведення та групування, наукової абстракції, економіко-математичного прогнозування. Результати. Визначено, що очевидні переваги платіжних карток для всіх суб’єктів грошового обігу привели до активного розвитку ринку даних платіжних інструментів у більшості країн, включаючи і Україну. Досліджено динаміку кількості емітованих та активних платіжних карток за 2023 – 1 квартал 2025 року, операції з використанням карток в Україні та за кордоном за цей період. З’ясовано основні напрямки, в яких розвиваються сьогодні розрахунки даним платіжним інструментом. Зроблено висновок, що з розвитком цифровізації банківських технологій збільшуються обсяги безготівкових розрахунків платіжними картками, при чому поступово зростає кількість безконтактних та токенізованих карток. Практична значущість результатів дослідження. За допомогою розроблених програмними засобами формул, що прогнозують кількості безконтактних та токенізованих платіжних карток, можна розрахувати обсяги оборотів розрахунків платіжними картками на 2025 - 2026 роки.