АЛГОРИТМІЧНИЙ ГРЕЙДИНГ І TALENT MANAGEMENT У СТРАТЕГІЧНОМУ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Крилов, А.В.; Нестуля, Ю.О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета – обґрунтувати поєднання алгоритмічного грейдингу й talent management у стратегічному розвитку персоналу. Методика: дефінітивний аналіз, огляд вітчизняних і зарубіжних джерел, системно-порівняльний аналіз цифрових HR-моделей, узагальнення кейсів. Результати: уточнено поняття алгоритмічного грейдингу (автоматизоване ранжування посад і працівників) та talent management; доведено їхню взаємодоповнюваність: дані грейдингу підсилюють прозорість винагород, а talent management забезпечує розвиток і утримання ключових кадрів. Висновки: інтеграція підвищує об’єктивність оцінювання, оптимізує розвиток талантів і зміцнює конкурентоспроможність підприємства.