ОПТИМІЗАЦІЯ ВИТРАТ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - Карінцева, О.І.; Харченко, М.О.; Тарасенко, С.В.; Дейнека, А.В.; Ярош, О.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
У статті обґрунтовано актуальність оптимізації витрат українського бізнесу в умовах повномасштабної війни, економічної нестабільності та трансформації споживчого попиту. Визначено, що оптимізація витрат є стратегічним інструментом забезпечення фінансової стійкості, прибутковості та конкурентоспроможності бізнесу. Класифіковано методи оптимізації витрат за організаційними, технологічними та фінансовими напрямами. Проаналізовано зміни у структурі витрат підприємств різних галузей. В умовах війни значно зросли витрати підприємств на охорону, енергетичну автономію та релокацію персоналу та обладнання. Український бізнес активно впроваджує цифрові інструменти, такі як CRM, ERP-системи та онлайн-продажі, що сприяє автоматизації процесів і зниженню операційних витрат. Гнучке бюджетування, зокрема rolling forecast та zero-based budgeting, стало ключовим підходом до управління фінансами в умовах невизначеності. Аутсорсинг і аутстафінг отримали широке застосування для оптимізації кадрових витрат і збереження гнучкості. Підприємства впроваджують системи контролінгу витрат у режимі реального часу, що дозволяє оперативно приймати управлінські рішення на основі актуальних даних. Колаборації між компаніями, зокрема спільне використання складів і транспорту, сприяють зниженню інфраструктурних витрат. Навчання співробітників виконанню кількох функцій і впровадження принципів ощадливого виробництва допомагають усувати втрати ресурсів і часу. Впровадження альтернативних джерел енергії забезпечує підприємствам стійкість до перебоїв у постачанні електроенергії та знижує довгострокові витрати. Встановлено, що підприємства змушені фокусуватися на найприбутковіших продуктах та оптимізувати логістичні маршрути за допомогою сучасних технологій. Виявлено, що адаптація до воєнних та економічних викликів стала рушієм інновацій та ефективного управління витратами в українському бізнесі. Український бізнес змушений поєднувати швидку адаптацію з довгостроковою стратегією для збереження конкурентоспроможності.