АНАЛІЗ РОЗВИТКУ ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ СИНЕРГІЮ «DEMAND-SIDE» І «SUPPLY-SIDE» ПІДХОДІВ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯМ ПІДПРИЄМСТВ - Вороненко, В.І.; Сотник, І.М.; Міщенко, Я.Ю.; Покутній, М.В.; Вей, Цзя (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
У статті обґрунтовано необхідність формування комплексної стратегії розвитку зеленої енергетики України в умовах війни із залученням підприємств. Актуальність зумовлена загрозами енергетичній безпеці та потребою адаптації до кризових умов. Метою дослідження є розроблення підходів до комплексної стратегії розвитку зеленої енергетики, яка передбачає інтеграцію управління попитом («demand-side») та пропозицією («supply-side») з урахуванням особливостей кризового періоду. Методологія базується на системному, сценарному й порівняльному аналізі. У результаті розроблено модель взаємодії споживчої та виробничої політик, що сприяє стабілізації енергосистеми країни. Практична цінність статті полягає у запропонуванні гнучких рішень для забезпечення автономності, децентралізації та стійкості енергетики в надзвичайних умовах.