ДИНАМІКА ТА ІНСТИТУЦІЙНІ ПАРАМЕТРИ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО ТЕХНОЛОГІЧНОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ - Поворозник, М.Ю. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2025)
Мета статті. Обґрунтувати теоретико прикладні засади оцінювання економічної результативності міжнародної науково технологічної інтеграції України та визначити інституційні умови підвищення її віддачі для національної інноваційної системи у воєнний і післявоєнний періоди. Методика дослідження. Застосовано методи логічного узагальнення і наукової абстракції, структурно порівняльний та індикаторний аналіз офіційної статистики і даних про участь у європейських програмах, а також елементи бібліометричного аналізу публікаційної активності. Результати. Показано інституційне поглиблення інтеграції України у європейський науково технологічний простір та зміщення до проєктно орієнтованої моделі фінансування з посиленням ролі міжнародних програм і дослідницьких інфраструктур. Виявлено розрив між «обліковими» показниками участі (кількість проєктів, грантів, обсяги фінансування) та вимірюваними економічними ефектами (продуктивність, високотехнологічний експорт, комерціалізація результатів ДіР, стійкість інноваційної екосистеми), що зумовлює потребу подальшої методичної операціоналізації цього зв’язку. Практична значущість результатів. Запропоновані підходи можуть бути використані для коригування інструментів державної політики у сфері науки, технологій та інновацій, оптимізації участі у європейських і глобальних програмах та підвищення економічної віддачі від інтеграції України у міжнародні мережі знань.