ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ТА ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ СВІТОВИХ ФІНАНСОВИХ КРИЗ - Король, М.М.; Дуран, В.І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є аналіз економічної сутності та причини виникнення світових фінансових криз. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети використано такі методи: системний аналіз, порівняльний аналіз, узагальнення та систематизація інформації. Результати. У статті наведено еволюцію трактувань фінансова криза. Проаналізовано моделі першого, другого та третього покоління фінансових криз. Наведено та проаналізовано класифікації фінансових криз та причини їх виникнення. Практична значущість результатів дослідження полягає в тому, що отримані результати дослідження можуть бути корисні для розуміння економічної сутності фінансових криз. Глибинне дослідження каналів передачі кризи в її життєвому циклі допоможе розробити більш ефективну стратегію посилення стійкості економіки до криз.