ВНУТРІШНІЙ ТА ЗОВНІШНІЙ КОНТРОЛЬ В КОМП’ЮТЕРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ: ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА КОМПОНЕНТНИЙ ПІДХІД - Лукановська, І.Р. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2024)
Метою статті є обґрунтування доцільності застосування компонентного підходу для подолання недоліків традиційного програмного забезпечення контролю й розробка рекомендацій щодо його впровадження. Реалізація цієї мети передбачає вивчення основних принципів компонентного підходу, аналіз існуючих рішень і практик у сфері програмного забезпечення контролю. Методика дослідження. Розглянуто систему контролю як важливий інструмент забезпечення стабільності функціонування державного сектору та суб’єктів господарювання. Особлива увага приділена необхідності модернізації методів контролю у зв’язку з розвитком інформаційних технологій. Результати. Визначено, що сучасне програмне забезпечення має забезпечувати захист інформаційних ресурсів та контроль за дотриманням законодавчих норм. У статті обґрунтовано переваги впровадження компонентного підходу для створення гнучких, масштабованих і ефективних систем контролю. На думку автора, подолання недоліків програмного забезпечення контролю можливе саме завдяки використанню компонентного підходу, який передбачає побудову програм у вигляді окремих компонентів. Практична значущість результатів дослідження. Розглянуто взаємодію між державними та приватними суб’єктами господарювання в процесі контролю, важливість координації та обміну інформацією для своєчасного виявлення потенційних загроз. Окрему увагу зосереджено на програмному забезпеченні для автоматизації контролю, серед яких популярні рішення для великих та середніх підприємств, такі як SAP ERP, Oracle Financials, QuickBooks, Xero, Zoho Books тощо. Автор також аналізує програмні продукти для зовнішнього контролю, такі як ACL Analytics, IDEA, TeamMate, що використовуються для автоматизації перевірок, аудитів та аналізу фінансової звітності. У статті акцентується увага на важливості адаптації програмного забезпечення до специфічних потреб суб’єктів господарювання, що дозволить підвищити ефективність контролю. Автором визначено, що ключове завдання полягає у створенні надійних програмних продуктів, які можуть інтегруватися з існуючими системами та забезпечувати безперервний контроль діяльності й дотриманням суб’єктами господарювання законодавчих вимог.