ІТ-СФЕРА В УМОВАХ ВІЙНИ: ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ - Шевчук, І.Б.; Шевчук, А.В.; Стасенко, З.В. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2023)
Мета статті полягає в дослідженні основних тенденцій розвитку та викликів для ІТ-сфери України, обумовлених військовою агресією російської федерації проти України. Методика дослідження. Досягнення поставленої у статті мети здійснено за допомогою таких методів дослідження: логічного узагальнення та наукової абстракції, структурного аналізу, інтегральної оцінки та табличного методів. Результати. Обгрунтовано необхідність розробка Стратегій розвитку ІТ-сфери як на національному, так і регіональному рівнях. Окреслено основні цілі розвитку ІТ-сфери в регіонах України. Досліджено можливість зближення регіонів за рівнем соціально-економічного розвитку тільки завдяки розвитку в них ІТ-сфери. Проаналізовано основні тенденції в ІТ-сфері України та зміни в ІТ-компаніях після повномасштабного вторгнення росії. Зокрема це пришвидшення глобалізації, відкриття нових офісів за кордоном, відтік спеціалістів з України. Виявлено основні виклики для розвитку ІТ-сфери від наслідків повномасштабної війни в Україні. Практична значущість результатів дослідження. Отримані результати та висновки є підґрунтям для розробки стратегічних документів регіонального розвитку, зокрема Стратегії розвитку ІТ-сфери в регіонах, удосконалення нормативно-правової бази інформаційно-технологічного забезпечення розвитку економіки регіонів та функціонування ІТ-сфери.