НАУКОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ НАССР ПІД ЧАС ВИРОБНИЦТВА СОКІВ - ТКАЧЕНКО, А. С.; СУТКОВИЧ, Т. Ю.; ГОРЯЧОВА, О. О.; СОКІЛ, А. А.; КОВАЛЬЧУК, Х. І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Метою статті є наукове обґрунтування впровадження системи управління безпечністю, заснованої на принципах НАССР, під час виробництва соку. Методи дослідження: інтегральний аналіз ризиків, дерево рішень для визначення критичних контрольних точок. На основі теоретичних даних і дослідження процесу виробництва складено аналіз небезпечних чинників, що впливають на безпечність готового продукту. Спираючись на вимоги належних гігієнічних і виробничих практик, розроблено 13 програм-передумов для підприємства. У про- грамах-передумовах визначено, які оперативні записи повинні вестися підприємством. Згідно з нормативними документами, що встановлюють вимоги до системи НАССР на підприєм- ствах України, визначена група НАССР на підприємстві, описано сік, визначено специфічні групи споживачів, проведено розробку та валідацію блок-схеми, проаналізовано небезпечні чинники, установлено критичні контрольні точки, критичні межі, системи моніторингу, ко- ригувальні заходи, процедури валідації і верифікації, управління документами.