ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У СУДОВІЙ ТОВАРОЗНАВЧІЙ ЕКСПЕРТИЗІ - ЄМЧЕНКО, І. В.; КОВАЛЬОВА, Д. О. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Метою статті є визначення ролі інформаційного забезпечення для судової екс- пертної діяльності. Проаналізована процедура оцінювання об’єкта судового товарознавчого дослідження. У роботі розглянуті особливості проведення судової товарознавчої експертизи об’єкта, наданого для дослідження. Проаналізовані етапи проведення товарознавчої експер- тизи з визначення ринкової вартості мобільного телефону. Товарознавче дослідження було доручено судовому експерту експертної спеціальності 12.1 «Визначення вартості машин, обладнання, сировини та споживчих товарів». Для досліджень використовували такі методи: органолептичний, яким визначали ідентифікаційні дані об’єкта дослідження, його комплек- тність, укомплектованість та технічний стан; інструментальний (вимірювальний) метод для замірів необхідних параметрів; експертного аналізу – для визначення товарного виду на підставі зовнішнього огляду; оцінювання – способом визначення вартості об’єкта досліджень; метод маркетингових досліджень. Методичні підходи застосовано як загальні способи визна- чення вартості майна, що ґрунтуються на основних принципах оцінювання. Для оцінювання об’єкта дослідження застосовували порівняльний методичний підхід з урахуванням принципів заміщення, попиту та пропозиції. Ринкова вартість розрахована на основі визначення се- редньозваженої вартості. Показана роль інформаційного забезпечення для оперативності й ефективності вирішення поставлених перед експертами завдань. Зроблені висновки про необхідність доповнення та оновлення науково-методичної бази з метою підсилення інфор- маційної складової ефективності товарознавчого експертного дослідження.