ОСОБЛИВОСТІ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА ОЦІНКИ ЯКОСТІ АВОКАДО - БІРТА, Г. О.; ГОРЯЧОВА, О. О.; ФЛОКА, Л. В.; РАЧИНСЬКА, З. П. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Технічні науки», 2021)
Забезпечення збереження плодів та овочів, безперебійне постачання ними на- селення вимагає спеціалізованих знань в царині ідентифікації плодоовочевої продукції, показ- ників якості та безпеки, способів і методів упаковки, маркування, транспортування і збері- гання як традиційних для України, так і імпортованих тропічних і субтропічних фруктів, де- яких видів овочів, що надходять в останні роки на ринок України в значних об’ємах і широкому асортименті. Мета статті – визначити особливості та провести ідентифікацію та оцінку якості авокадо, що надходить на споживчий ринок м. Полтава. Методика дослідження. Вико- ристані стандартні органолептичні методи – метод балової оцінки та профільний, фізичні й хімічні методи. Результати. Проведено ідентифікацію сортів авокадо, що реалізується в м. Полтава, та визначено відповідність вимогам за показниками якості та безпечності. Досліджувані зразки авокадо під час сортової ідентифікації віднесено до сортів Фуерте та Хасс. Дослідженнями встановлено відповідність зразків за показниками якості встановленим вимогам, сортові особливості авокадо мають незначний вплив на показники якості. Висно- вки. Ідентифіковано сорти авокадо, що реалізуються в м. Полтава. Плоди авокадо, що ре- алізуються в м. Полтава, характеризуються достатнім рівнем якості й органолептичних властивостей.