ГЕНЕЗИС ПІДХОДІВ ДО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Грінченко, Р.В.; Лукінов, С.С. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою статті є критичний аналіз підходів до управління інноваційним розвитком підприємств, а також узагальнення перспектив до впровадження елементів різних підходів в умовах діяльності торговельних підприємств в Україні. Методика дослідження. Застосовано методи логіко-історичного аналізу, систематичного огляду літератури, порівняльного аналізу дефініцій та наукового синтезу. Результати. Узагальнено основні наукові підходи до управління інноваційним розвитком підприємств: еволюційний, технологічний, ресурсно-компетентнісний, системний, стратегічний і ціннісно-орієнтований. Визначені передумови та перспективи впровадження елементів підходів торговельними підприємствами України. Практична значущість. Запропонована систематизація може використовуватися дослідниками для теоретичного обґрунтування власних концепцій та управлінцями інноваційним розвитком торговельних підприємств.