АНАЛІТИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ФАКТОРІВ ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ У ТОРГОВЕЛЬНОМУ ПІДПРИЄМНИЦТВІ - Говда, Д.О.; Кучер, Л.Ю.; Русин-Гриник, Р.Р. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає в аналітичному обґрунтуванні впливу факторів на формування та розвиток інформаційних систем у торговельному підприємництві України з урахуванням порівняльного контексту з країнами ЄС. Методика дослідження. Використано методи логічного узагальнення, наукової абстракції, структурного й порівняльного аналізу, аналітичного оцінювання статистичних даних і ранжування факторів. Результати. Встановлено, що розвиток інформаційних систем відбувається під впливом асиметричної конфігурації факторів: інституційно-правове середовище та платіжна інфраструктура розвиваються швидше, ніж цифровізація МСП. Доведено, що платіжна цифровізація випереджає розвиток внутрішніх управлінських систем, формуючи попит на інтегровані ІС. Виявлено критичну роль кадрового фактора та амбівалентний вплив безпекового чинника. Домінуючими визначено технологічні та економічні фактори, тоді як соціально-організаційні виступають ключовим модератором ефективності. Практична значущість. Запропоновані підходи дозволяють обґрунтувати пріоритети розвитку ІС: цифровізацію МСП, розвиток кадрового потенціалу, інтеграцію з платіжними та логістичними платформами і підвищення кіберстійкості, що сприятиме зростанню конкурентоспроможності підприємств.