СТЕЙКХОЛДЕР-ОРІЄНТОВАНИЙ HR-МАРКЕТИНГ В ОСВІТНІЙ ЕКОСИСТЕМІ: ІНТЕГРОВАНА МАРКЕТИНГОВА МОДЕЛЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ВІЙНИ В УКРАЇНІ - Ус, М.І. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета дослідження. В процесі дослідження розроблено інтегровану маркетингову концептуальну модель SEHA (Stakeholder-Ecosystem-HR-Marketing-Analytics), що розкриває закономірності впливу взаємодії стейкхолдерів освіти, науки, бізнесу та громадянського суспільства на стійкість освітньої системи та конкурентоспроможність людського капіталу в умовах воєнного часу та відновлення в Україні. Методика дослідження.У роботі застосовано системний підхід до аналізу стейкхолдерної взаємодії в освітньому просторі, методи маркетингової аналітики та статистичного аналізу верифікованих вторинних даних міжнародних та національних організацій. Теоретичну основу становлять: теорія стейкхолдерів; концепції HR-маркетингу та бренду роботодавця; логіка домінування послуг; маркетингова аналітика як джерело конкурентних переваг; методичний підхід до формування форм взаємодії університету та підприємств. Зазначені теоретико-методичні інструменти застосовано для побудови авторської концептуальної моделі SEHA та виявлення закономірностей впливу маркетингової взаємодії стейкхолдерів на конкурентоспроможність людського капіталу. Результати. Виявлено та теоретично обґрунтовано п’ять ключових закономірностей стейкхолдерної маркетингової взаємодії: ефект HR-маркетингової синергії між університетами та бізнесом; детермінуюча роль маркетингових комунікацій у формуванні сигналів попиту на компетенції; навігаційна функція маркетингової аналітики для коригування освітніх траєкторій; прискорювальний ефект інституційної довіри у подоланні кризових розривів; компенсаторна функція цифрових маркетингових комунікацій в умовах руйнування фізичних стейкхолдерних мереж. Побудовано чотирирівневу модель SEHA, яка включає: інструментальний рівень (Input Layer), інтеракційний рівень (Interaction Layer), медіаційний рівень (Context Layer) та результативний рівень (Output Layer). Практична значущість результатів. Модель SEHA надає університетам, державним органам управління освітою та бізнес-асоціаціям практичний інструментарій для побудови ефективних маркетингових стратегій взаємодії зі стейкхолдерами в умовах тривалої кризи та повоєнного відновлення. Результати є основою для розробки дорожньої карти маркетингової інтеграції стейкхолдерів освітньої екосистеми в контексті євроінтеграційних реформ України.