МАРКЕТИНГОВИЙ АНАЛІЗ ТОВАРНОЇ ПОЛІТИКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ КОНКУРЕНТНИХ ЗМІН ЦІЛЬОВИХ РИНКІВ - Решміділова, С.Л.; Бондаренко, Д.М. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Метою статті є теоретико-методичне обґрунтування підходів та розроблення практичних рекомендацій щодо формування товарної політики підприємства в умовах конкурентних змін цільових ринків з використанням маркетингового аналізу. Методика дослідження базується на системно-структурному підході щодо формування товарної політики підприємства в умовах конкурентних змін цільових ринків. У статті використано інформаційно-пошуковий метод – для отримання інформативних даних з наукових джерел та мережі Інтернет; теоретичне узагальнення, аналогію й порівняння – для уточнення понять та підходів до проблеми формування товарної політики різними вченими. SWOT-аналіз застосовано для визначення сильних та слабких сторін, можливостей і загроз для досліджуваного підприємства; експертних оцінок – для визначення значущості внутрішніх і зовнішніх чинників товарної політики в умовах конкуренції та побудови матриці значущості. Метод узагальнення використано для формулювання висновків дослідження. Результати. Обґрунтовано, що в умовах динамічного конкурентного середовища маркетингові дослідження є важливим інструментом у сфері управління товарною політикою та формування унікальних товарних пропозицій. Застосовано SWOT-аналіз з метою оцінки поточного стану товарної політики підприємства та визначення шляхів підвищення його конкурентоспроможності. За результатами експертної оцінки визначено вагомість внутрішніх і зовнішніх чинників в умовах конкуренції. Встановлено пріоритетні напрями для послаблення виявлених загроз та реалізації можливостей. Запропоноване «проблемне поле» дозволило сформулювати практичні рекомендації щодо заходів з формування товарної політики підприємства в умовах конкурентних змін. Практична значущість результатів дослідження. Показано можливості практичного застосування маркетингового аналізу товарної політики підприємства у поєднанні з інструментами SWOT-оцінки, експертного оцінювання чинників внутрішнього та зовнішнього середовища. Результати дослідження можуть бути використані для формування товарної політики, орієнтованої на підвищення конкурентоспроможності підприємства та розробки маркетингової стратегії.