ІНТЕГРАЦІЯ РЕКЛАМНИХ КОМУНІКАЦІЙ У СИСТЕМУ РОЗПОДІЛУ БРЕНДУ «KLEENEX» - Плисенко, Г.П.; Стадніченко, В.В.; Міщук, О.К. (Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Серія «Економічні науки», 2026)
Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретичних засад та розробці практичних рекомендацій щодо інтеграції рекламних комунікацій у систему розподілу продукції бренду «Kleenex» з метою підвищення ефективності маркетингової діяльності в умовах цифровізації та посилення конкуренції. Методика дослідження. Досягнення поставленої мети здійснено із застосуванням методів логічного узагальнення та наукової абстракції, системного та структурного аналізу, а також аналітичного методу для оцінки функціонування каналів розподілу та комунікаційних інструментів. Результати. Визначено, що сучасна система дистрибуції трансформується у важливий елемент маркетингових комунікацій, забезпечуючи взаємодію зі споживачем у межах омніканального середовища. Проаналізовано особливості функціонування каналів розподілу бренду, зокрема використання непрямих каналів збуту (ритейл, аптечні мережі, e-commerce), а також виявлено ключові проблеми, пов’язані з обмеженим контролем над комунікаціями, фрагментарною цифровою присутністю та недостатньою локалізацією контенту для українського ринку. Обґрунтовано, що відсутність інтегрованого підходу до управління каналами збуту та комунікаціями знижує ефективність дистрибуції та послаблює конкурентні позиції бренду. Особливу увагу приділено дослідженню ролі цифрових інструментів маркетингу, trade marketing та омніканальних стратегій у підвищенні ефективності розподілу продукції. Запропоновано практичні напрями удосконалення системи розподілу, зокрема створення локалізованого веб-сайту як комунікаційного хабу, посилення присутності у фармацевтичних каналах, оптимізацію представлення продукції на маркетплейсах, а також використання комплексних рекламних інструментів (контекстна реклама, соціальні мережі, інфлюенс-маркетинг, SEO). Доведено, що інтеграція рекламних комунікацій у систему розподілу дозволяє підвищити рівень впізнаваності бренду, посилити контроль над взаємодією зі споживачами, збільшити трафік у канали продажу та забезпечити зростання обсягів реалізації продукції. Практична значущість результатів дослідження. Реалізація запропонованих рекомендацій дозволить підвищити ефективність функціонування системи розподілу, зміцнити конкурентні позиції бренду та забезпечити зростання результативності маркетингової діяльності підприємств FMCG-сектору в умовах багатоканального середовища.